Serc

Tiendeveen

Tiendeveen

Tiendeveen heeft ongeveer 800 inwoners en ligt aan het Linthorst-Homankanaal. Tiendeveen dankt zijn naam aan een afspraak dat voor een tiende deel turf mocht worden gegraven. Rond 1830 bestond Tiendeveen uit drie veenvelden ('De Drie Veenen') die werden afgegraven: het Wijstersche, het Spieringer en het Drijbersche Tiendeveen. In 1849 kocht een groep van vier participanten 700 hectare veengrond in de zuidpunt van de gemeente Beilen om die te vervenen. Eén van deze participanten, Jan Coenraad Rahder, kreeg na een onderlinge ruzie het alleenrecht op dit grondgebied. Hij stichtte in 1863 een school voor de kinderen van zijn arbeiders. Nadat het veen afgegraven was, werd Tiendeveen een boerendorp. Later vestigden zich er ook arbeiders die in fabrieken in Hoogeveen werkten.

Scholen in Tiendeveen

OBS Het Hoeltien

Molenweg 4-B

7936 PB Tiendeveen

0528-341262

De vlag van Tiendeveen.

De vlakken staan symbool voor de veengebieden 'het Drijbersche', 'het Spieringer' en 'Wijstersche Tiendeveen', waaruit Tiendeveen is ontstaan. De groene kleur staat voor de vele bossen in en rondom Tiendeveen. Waaronder het Kremboong en het Kraaienbos.

De witte kleur staat voor de doorgaande weg van Tiendeveen. De paarse kleur staat voor de natuur en heide rondom Tiendeveen, denk aan de mooie paarse struikhei in Augustus. De golfjes staan voor de vele wijken, grachten en het Linthorst Homankanaal.

Een rad (witte vlak) draait vooruit en symboliseert dus vooruitgang, zoals de bouw van het MFC. Het rad bestaat uit tien zwarte handen (De Tienden van het veen). Deze staan voor het met de hand vervenen, ontginnen en het met de hand uitgraven van het kanaal.  De turfschop en turfwagen zijn gebruikt bij de allereerste belangrijke ontwikkeling van Tiendeveen. Ook dit is terug te vinden in de naam van ons dorp.

Het kenmerkende dak van het MFC ziet men terug in het paarse vlak van de vlag. Het is het symbool voor alle verenigingen, de school, de kerk en de activiteiten in Tiendeveen.

Winkels in Tiendeveen

Hof Van Haar

Kanaal Westzijde 2

7936TL Tiendeveen

0528331480

Peter Kats Elektronica Euronics

Molenweg 10

7936PB Tiendeveen

0528341319

Texasjack Westernshop

 Kerkweg 45

7936TJ Tiendeveen

0528331279