Serc

Noordscheschut

Noordscheschut

Het dorp Noordscheschut wordt doorsneden door de Verlengde Hoogeveensche Vaart en is genoemd naar een schutsluis (1766) tussen het "Noordsche Opgaande" en de Hoogeveensche vaart.

Noordscheschut telt ruim 2000 inwoners waarvan de meesten in de kern van het dorp wonen. Daar zijn voor dagelijkse boodschappen ook enkele winkels gevestigd. Het dorp telt 3 basisscholen.

Dankzij de vervening in de 19e eeuw is het dorp ontstaan. Toen het kanaal werd "verlengd" (1851) vestigden zich in Noordscheschut vooral verveners en neringdoenden. Langs de kanalen (opgaandes) was eerst vooral lintbebouwing. Pas in 1933 ontstonden er gesloten dorpskommen. Het gebied bloeide op nadat in en na de jaren 50 van de vorige eeuw de meeste wijken werden gedempt.

Aan de Verlengde Hoogeveensche Vaart kunnen zomers boten worden afgemeerd. Beeldbepalend is de blauwe ophaalbrug waarover het verkeer vanuit het noorden het dorp binnenkomt.

In 1944 kreeg het Noordscheschut een eigen Hervormde kerk. Na de 2e wereldoorlog ontstond komvorming tussen de lintbebouwing.

Bezienswaardigheden in het dorp zijn Huize Blokland (in 1868 gebouwd in opdracht van J.C. Rahder) en het beeld 'De Sluiswachter', geplaatst nav het 225-jarig bestaan van Noordscheschut.

Scholen in Noordscheschut

Christelijke basisschool "De Regenboog"

Jan Naardingweg 56

7914 PN Noordscheschut

0528 341268

 

Neutrale basisschool "Het Blokland"

Zwarte Dijkje 31

7914 PB Noordscheschut

0528-34 14 96

Het ontstaan van de vlag van Noordscheschut:

De vlag is ontworpen door Johnny Jonker. Via de brug en via de Hoogeveense vaart over de brug is en was deze een belangrijke doorvaart voor een ieder die van dorp naar dorp moe(s)t. Blauw en wit zijn de kleuren van de voetbalclub Noordscheschut. 

De gele cirkel is het dorpshuis, alwaar men kan sporten, vergaderen, feesten, darten en biljarten. Zelfs Sinterklaas vindt, met zijn boot, elk jaar weer zijn weg naar Noordscheschut. Over het water, langs de brug en door de sluis naar de Cirkel.

In 1944 kreeg het Noordscheschut een eigen Hervormde kerk. Na de 2e wereldoorlog ontstond komvorming tussen de lintbebouwing. Bezienswaardigheden in het dorp zijn Huize Blokland (in 1868 gebouwd in opdracht van J.C. Rahder) en het beeld 'De Sluiswachter', geplaatst n.a.v. het 225-jarig bestaan van Noordscheschut.