Serc

Nieuwlande

Nieuwlande (Neilaande)

Nieuwlande is een veenkolonie in het zuiden van Drenthe. Het was tot 1-1-1998 'het dorp met vijf burgemeesters' vanaf 1998 werd gekozen het dorp bij één gemeente onder te brengen, door de gemeentegrens van Hoogeveen zo'n 1,5 kilometer op te schuiven. Nieuwlande heeft een Nederlands Hervormde nieuwbouwkerk, een gereformeerde kerk uit 1913 en een kerk van de Vergadering van gelovigen. sportvelden, een openbare en een protestants-christelijke basisschool en enkele andere winkels.

In Elim staat een Verzetsmonument (1985) van Paul Hulskamp. In de oorlog is het dorp, dat destijds door de vele wijken en kanalen en de karige wegen slecht bereikbaar was, een wijkplaats voor tientallen Joden die hier onderduiken. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor Johannes Post, ongetwijfeld de bekendste inwoner uit de geschiedenis van het dorp. Hij werd doodgeschoten in de duinen bij Overveen. In 1985 krijgt het dorp de Israëlische onderscheiding Rechtvaardige onder de Volkeren (Jad Wasjem-onderscheiding).Na de oorlog worden het Oostopgaande, het Dwarsgat en tal van wijken gedempt als onderdeel van een groots opgezette sanering van het vroegere veengebied.

Scholen in Nieuwlande

De Driesprong

Julianalaan 19

7918 AH Nieuwlande

0528-351692

 

De Hoeksteen

Julianalaan 3

7918 AH  Nieuwlande

0528-351301

Internet Warenhuis Hoogeveen

Mode, schoenen, tassen, speelgoed, computers, TV's en zelfs Last Minute Vakanties. Het Internet warenhuis heeft ook altijd de meest recente kortingscodes en vandaag besteld voor 17.00 dan heeft u het morgen al thuis.

Het Internet-Warenhuis is de plaats waar u eens even lekker kunt winkelen van uit uw gemakkelijke stoel. Het Internet-Warenhuis is ook de plaats waar het echt niet goedkoper kan.

Bezoek het Internet warenhuis Hoogeveen