Serc

Hollandscheveld

Hollandscheveld (Hollaandscheveld)

Hollandscheveld telt ongeveer 5000 inwoners en is het grootste 'buitendorp' van de gemeente Hoogeveen. Hollandscheveld is een modern dorp met veel groen in en rondom de bebouwde kom.In de buitengebieden van het dorp langs wat in vroeger jaren veenkanalen waren, wonen nog enkele duizenden mensen.

Het gebied heeft op veel plaatsen nog altijd de karakteristieke kenmerken van het vroegere veengebied: de lintbebouwing.

Het winkelcentrum -het Hoekje- is voor duizenden een trekpleister dankzij het brede winkelbestand. Hollandscheveld heeft een eigen bedrijventerrein waarop een grote verscheidenheid aan bedrijven is te vinden en de streek kenmerkt zich door tientallen kleine bedrijven die in het hele gebied zijn gevestigd.

Hollandscheveld heeft een fraai gelegen ijsbaan in de bossen aan de Kerkhoflaan waar topschaatsers als Piet Kleine hun carrière begonnen!

Scholen in Hollandscheveld

De Oostenbrink

Kerkenkavel 40

7913 AT Hollandscheveld

0528-343195

 

Eben-Hazërschool

31e wijk Noord 1

7913 AA Hollandscheveld

0528-343536

 

PCBS Het Mozaiek

7913 RE Hollandscheveld

0528-343291

Informatie en Activiteiten

Winkels in Hollandscheveld

Hollandscheveld heeft een gezellig centrum. Alwaar duizenden komen voor hun dagelijkse boodschappen.

Bloem, Plant en Tuin

Bouwmarkt, Doe-het-zelf en Woonwinkels

Kleding en Mode

Levensmiddelen

Schoenen, Speelgoed en Persoonlijke verzorging

Overige winkels

Het ontstaan van de Hollandscheveldse vlag
Wanneer is de vlag ontstaan en waarom blauw en geel? De vlag is uitbracht in mei 1995 door Bert Duinkerken. Blauw staat symbool voor de vele wijken en kanalen die de streek vroeger groot heeft gemaakt. De kleur geel staat voor de Hollandscheveldse bodem die voor het grootste gedeelte uit zandgrond bestaat. De schoffel (zie bovenop de kerktoren) herinnert ons eraan dat men vroeger voor het turfsteken eerst de bovenlaag van het veen moest afbonken met de bonkschep (de schoffel dus). Vandaar de zwarte schoffel in het gele vlak. Het symbool van Hollandscheveld.

Wanneer de Hollandscheveldse vlag uithangen?
In principe elke dag (solidair) en/of afhankelijk van het weer, door winkeliers, zakenmensen, cafe’s en cafetaria’s. Een duidelijk symbool voor de bezoekers van Hollandscheveld. Het betekent o.a. eerbied voor en verbondenheid met onze omgeving. Natuurlijk mag de vlag ook uit bij diverse feestelijke gelegenheden.